Manuskript

Biljana Janković 
MANUSKRIPT 

05. novembar – 19. decembar 2020.
transformArt gallery
Svetog Save 8, 11000 Belgrade

U seriji crteža pod nazivom “Manuskript” predstavljen je proces rada usredsređen na problem ograničenja (lična, tehnike i medija, ograničenja sredine kao i izlagačkog prostora) odnosno prihvatanje svih ograničenja u cilju postizanja novih kvaliteta .

Svaki crtež nastaje tako što se jedna rečenica prepisuje preklapanjem i poništavanjem prethodno napisanog, bez prostora i pauze, u zadatom formatu, u određenom, posebnom vremenu koje se time uspostavlja.

Ispisivanje uvek jedne iste rečenice je ono što se dešava satima i u tom meditativnom procesu – oslobođenom vremenu, kroz vidljiv trag rukopis-linije koji ostaje, kartografski beležim ritmove unutrašnjih promena, različite gustine vibracija čiji je rezultat prostorno dvodimenzionalna slika.

Serija radova nastaje od 2014. godine do danas i pored promene formata, rečenica-šema-kliše se menjala, od ličnih poruka preko citata-parola, uvek sa potrebom da se pronađe univerzalno-neutralna, primenljiva na svako mesto, a kriterijume za sada zadovoljava sledeća: “The public has been demonstrating for months: they want access to water and electricity, they want a solution for garbage treatmentand and perhaps most of all, they want a new president.” Pišem na engleskom jeziku jer mi on omogućava željeni otklon, distancu i čini da su „izjave“ dok radim ekstravertnije nego što bi bile na maternjem jeziku. Ono što se dešava više je kao da pratim nego što pokušavam da vodim proces i svako ko operiše iz kreativnog mesta zna da je podjednako važno da se ode i prepusti nepoznatom izvoru jer se odatle vrati osvežen i nov, a sve je jednostavno i lako, prirodno i spontano, nešto poput disanja.